TINGKALANON - TANDEK - MORION

Tuesday, July 13, 2010

S-esak A-ku M-emikirkannya: Menjenguk Wajah Sungai Tingkalanon

Dua tiga peristiwa berlaku sejak kebelakangan ini. Salah satu peristiwa berkenaan mempengaruhi landskap Sungai Tingkalanon. Inilah wajahnya. Gambar ini dirakam menggunakan kamera telefon NOKIA 3 bulan lepas. Atas cadangan saudara presiden SAM, Sanguru, maka saya uploadkan gambar ini untuk tatapan dan renung-renungkanlah.

Dulu, Sungai ini dalam, tempat menangguk air buat bekal masak dan sebarang persediaan lain. Tempat ini juga kami seisi keluarga berkongsi dengan keluarga lain sepanjang sungai ini melalui kampung-kampung, untuk membasuh pakaian sambil bergurau senda, suatu keadaan yang tidak pernah gagal memperbaharui silaturahim.

Hari ini, sungai hampir mati. Sepi. Lengang daripada sapaan mesra. Menghadkan sedia kala waktu yang dihambat kesibukan. Di perbukitan sana ada cerita yang tidak menyenangkan. Saya menganggap 'tidak menyenangkan' kerana di tanah rata sudah terasa rimas dan tidak selesa dengan perkembangan ini. Tuan-tuan dan puan-puan, fikirkanlah hayat sungai ini. Ini baru sungai ceritanya. Tadahan air? Kitaran habitat? flora dan fauna? alam sekitar?

Harap pihak yang berkenaan ambil tahu SEMUA ASPEK - saya serahkan kepada tuan-tuan dan puan-puan semua untuk cerna maksudnya. SALAM SAM....

6 Comments:

Blogger Jet said...

Oh,your blog is very nice .I really like it ^^!..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥.
♥..♥ ╔══╦══╗╔╦══╗ ♥..♥
♥..♥ ╚═╗║╔╗║║║╔╗║ ♥..♥
♥..♥ ╔═╝║║║║║║║║║ ♥..♥
♥..♥ ║╔═╣║║║║║║║║ ♥..♥
♥..♥ ║╚═╣╚╝║║║╚╝║ ♥..♥
♥..♥ ╚══╩══╝╚╩══╝ ♥..♥
♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥


----------------------------------
Welcome to my websites : In there where have a lot of wallpapers, themes for desktop , for mobile and themes for media ^^!
http://9wallpapers.blogspot.com
http://theme4desktop.blogspot.com
http://theme4cellphone.blogspot.com
http://theme4media.blogspot.com
http://wallpaper4cellphone.blogspot.com

12:13 PM  
Anonymous friscodaniel said...

Urm, memang landskap sungai di Kota Marudu suda banyak berubah. Saya pun sakit hati asal balik kampung nampak tu sungai sungai yang suda kering, xda air mengalir... memang sepi!

10:11 AM  
Blogger Toyin O. said...

Nice looking blog:)

8:07 AM  
Blogger dardie said...

inilah masalahnya apabila aspek alam sekitar kurang dititikberatkan oleh setiap mereka yang terlibat..

5:24 PM  
Anonymous getaufan said...

blog walking ^^

12:57 PM  
Anonymous free fall backgrounds,fall backgrounds desktop,fall wallpaper,fall myspace wallpaper,wallpaper,desktop backgrounds | Wallpaper | best fall backgrounds | fall backgrounds said...

makasih bos
free fall backgrounds,fall backgrounds desktop,fall wallpaper,fall myspace wallpaper,wallpaper,desktop backgrounds | Wallpaper | best fall backgrounds | fall backgrounds

5:56 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home